DIGITAL OUT OF HOME

DOOH?

Ooit gehoord van DOOH? Het staat voor Digital Out of Home. Denk hierbij aan de posters in een bushokje of op het perron maar dan nu als scherm. Kortom ‘buitenreclame 3.0’ alleen dit keer met een heel scala aan nieuwe mogelijkheden. Hoog tijd dus voor een hernieuwde kennismaking met een oude bekende.

Out Of Home reclame is misschien wel één van de oudste vormen van reclame die er bestaat en werd bijvoorbeeld al door de oude Grieken en Romeinen veelvuldig gebruikt voor de aankondiging van grote evenementen die voor de bevolking werden georganiseerd. Heel doeltreffend want zo wist iedereen op een snelle, éénvoudige en schaalbare wijze dat er wat te beleven en te koop was!

Toch is het nog niet heel lang geleden dat buitenreclame werd beschouwd als bij-reclame en werd daarom vaak ingezet als extra ondersteuning van de “hoofd campagne”. Deze bijrol werd vaak nog eens extra onderschreven in de vele onderzoeken die in opdracht van buitenreclame-exploitanten zijn uitgevoerd.  Je las vaak, dat een televisie campagne werd gecombineerd met buitenreclame om méér extra verkopen te realiseren. Hierbij liepen schattingen uiteen van ca. 2% tot 4% naarmate de campagne langer duurde maar echt goed meetbaar was dit natuurlijk helemaal niet.

Dit is in de laatste jaren heel snel heel anders geworden en wel doordat:

Buitenreclame is meetbaar geworden

Digitalisering heeft ook in het landschap van buitenreclame grote stappen gemaakt. Buitenreclame was vroeger slechts beperkt meetbaar, nu kun je de resultaten goed meten dankzij het Buitenreclame Onderzoek, wat ontwikkeld is door de grote Out of Home exploitanten. Door dit onderzoek kun je bereikcijfers meten en ook zien hoe vaak de consument in contact komt met jouw boodschap.

Buitenreclame kan realtime worden gestuurd

Dankzij de technologische vooruitgang worden grote reclamezuilen, abri’s en masten langs de snelweg steeds meer vervangen door digitale schermen. Deze schermen worden realtime aangestuurd en dat biedt kansen! Je kan bijvoorbeeld handig gebruik maken van de tijd, de invloed van het weer en de locatie.

Voor (Digital) Out Of Home is dan ook een nieuwe tijd aangebroken met een echte hoofdrol. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende toepassingen:

  • Bereik reizigers in de bussen en op de metro stations van Amsterdam & Rotterdam met een doeltreffende boodschap voor de ochtend en een andere boodschap voor de middag.
  • Speel handig in op het weer en pas hierop “real time” de uitingen op aan.
  • Stimuleer herkenning door gebruik te maken van de locatie, bijvoorbeeld bij het tankstation of op het vliegveld.

Last but not least – (Digital) Out Of Home vult daarnaast ook een heel belangrijke plek in onze dagelijkse “customer journey” en dan vooral momenten waarop we even niet bereikbaar zijn op de gebruikelijke schermen zoals onder andere de tv, smartphone en laptop. Hiermee is het altijd een versterkende factor voor bijna alle advertentiecampagnes.

MEER INFO?